pondelok 11. júna 2012

Le Champagne - láska na celý život


Le Champagne. Nápoj kráľov, šlachticov a aristokratov. Bolo vždy tam, kde sa ľudia nadšene radovali z víťazstva, alebo chceli utopiť smútok z porážky či prehry. Napoleon Bonaparte nikdy nevyrazil do boja bez toho, aby sa cestou nezastavil vo vinných pivniciach v kraji Champagne. “Keď zvíťazíte, zaslúžite si ho. Pokiaľ prehráte, potrebujete ho” zdôrazňoval malý veľký muž veľmi často. Stalo sa inšpiráciou pre mnohých umelcov, ktorý pri jeho popíjaní tvorili tie najväčšie hudobné, výtvarné či filmové diela. Stalo sa ikonou svojej doby, ktorú musel mať v ruke každý, čo niečo znamenal. Tento nápoj sa okamžite stal výsadou sveta bohatých a vážených, a to bez rozdielov rasy, vyznania a epochy. Jeho slávu šírili predovšetkým fancúzski králi, kedy si napríklad Henrich III. si pri svojej korunovácií vyžiadal práve šampanské. Holdovali mu aj George Bernard Shaw, ktorý o sebe hovoril, že je abstinentom iba čo sa týka piva, v žiadnom prípade ak ide o šampanské alebo predstaviteľ stratenej generácie F. Scott Fitzgerald, ktorého heslom bolo, že všetkého veľa škodí, ale nie pokiaľ ide o šampanské. Podľa mnohých stál pri zrode šumivého symbolu luxusu a výnimočnosti benediktínský mních Dom Pérignon. “Ponáhľajte sa ku mne, pijem hviezdy”, s úžasom vykrikoval do celého sveta, keď prvý krát ochutnal svoje nezameniteľné víno. 
Treba zdôrazniť, že Le Champagne je výnimočné, nezameniteľné a neopakovateľné označenie šumivého vína, ktoré sa vyrába na presne vymedzených miestach: Montagne de Reims, Vallé de la Marne, Côte de Blancs, Côte de Bar a Côte de Sézanne, pričom hlavným strediskom je mesto Epernay. Oblasť Champagne sa nachádza len 100 km východne od Paríža, kde sa vinná réva pestuje od 1. storočia nášho letopočtu. Pravé šampanské sa vyrába výlučne z kupáže vín troch odrôd hrozna: Chardonnay (biele hrozno s bielou šťavou), Pinot noir a Pinot meunier (modré hrozno s bielou šťavou). Chardonnay je prvotriedna odroda, ktoré dáva šampanskému jemnosť, trvácnosť a aromatickú silu.  Pinot Noir má menej intenzívne sfarbenie, príjemný buket a zanecháva v ústach senzorickú a  bohatú chuť. Vína Pinot Meunier majú ovocno-kvetinovú príťažlivosť prvého dojmu, pričom ide o jemnejšie a menej alkoholizované vína. 
BOLLINGER a AGENT 007

Champagne house “Bollinger” bol založený v roku 1829 v Ay týmito pánmi: Hennequin de Villermont, Paul Renaudin and Jacques Bollinger. Práve Bollingerov syn Georges sa oženil s Emily Law de Lauriston Bourbers, ktorá prevzala rodinný biznis a 30 rokov tvrdo pracovala na prestížnom postavení značky Bollinger vo svete vín. Láska k tomuto nápoju Lilly pohltila vo všetkých smeroch: “Pijem šampanské vždy, keď som šťastná, tiež i keď som smutná. Niekedy ho pijem, keď som sama. Keď mám spoločnosť, tak to považujem za svoju povinnosť. Teším sa s ním, keď nie som hladná, a pijem ho, keď hlad mám. Inak sa ho ani nedotknem – teda pokiaľ nemám smäd.” Kto by to povedal lepšie než ona?! :-) Najvycibrenejším vyjadrením štýlu domu Bollinger je šampanské Special Cuvée. Na tomto víne si zakladá svoju odlišnosť a unikátnosť. Know-how domu sa prejavuje v jeho schopnosti vytvárať každý rok zmes, ktorá má konštantný štýl a kvalitu v rovnováhe s jemným buketom vôní. Za ročníkovú ikonu je považovaná La Grande Année 1999 Brut – pekná lososovo ružová čistá farba šampanského so sviežou chuťou červených plodov, jahôd s podčiarknutím muškátového oriešku na záver. Bollinger je obľúbeným šampanským aj v kráľovskej rodine. Exkluzívne fľaše Bollingera R.D. podávala britská kráľovná Alžbeta II. svojím vzácnym hosťom ráno pred svadbou Williama a Kate. Rodina Bollingerovcov má v rukáve ešte jeden jedinečný reklamný nástroj. Agent 007 popíja zásadne len túto značku. Spolupráca producentrov bondoviek a rodiny Broccoliových a klanu Bollingerovcov je jedným z najdlhšie trvajúcich obchodných partnerstiev na striebornom plátne. V roku 1979 toto spojenie odštartovala fľaša Bollinger RD ‚69 s Rogerom Moorom vo filme Moonraker, jubilejné desiate vystúpenie oslávili spoločne fľašou Bollinger Grande Année 1990 a agent 007 Daniel Craig naposledy v Casine Royale.

VEUVE CLIQUOT a “LA GRANDE DAME”

Hovorí sa, že ženy vládnu svetu. V mnohých prípadoch častokrát dokázali ťahať za nitky vo vývoji dejín. Inak to nie je ani vo svete vín. Barbe Nicole Ponsardin je označovaná za “Grande dame de la Champagne” a zaslúžila sa o rozkvet známej značky Veuve Cliquot, ktorá priťahuje pozornosť milovníkov bubliniek po celom svete. V roku 1798 sa vydala za Francoisa Cliquota a už vo svojich 27 rokoch prevzala vinársku firmu v Remeši. Vďaka svojmu obchodnému talentu a citu pre vinárstvo vytvorila gigant, ktorého magickú chuť ospevujú na celom svete. Prezývka “Veľká dáma” ju dokonale vystihuje. Stala sa jednou z prvých žien v modernom biznise, ktorá je výborným príkladom pre dnešné manažérky.  Vlajkovou loďou je šampanské Cuvée de Prestige nesie meno madam Cliquot “La Grande Dame”. Má výrazné sfarbenie, jemnú perlivosť, kvetinovú vôňu a ovocnú chuť. Jednoducho to najlepšie, čo sa dá v miestnych pivniciach dosiahnuť. Zaujímavosťou je, že v roku 1810 sa rozhodla používať vo svojich blendoch iba hrozná z jednej úrody. Takto vzniklo prvé víno klasifikované ako Vintage – mimoriadne vzácne víno so starostlivo vybraných hrozien, ktoré ide do predaja vo veľmi obmedzenom počte. O tejto dáme sa tiež šepká, že si do svojich viníc vodila mladých dôstojníkov, s ktorými rada vystrájala až do skorého rána. A keď nadránom odchádzali dostali od nej vždy fľašu tohto skvelého nápoja. Tí, ktorí sa jej chceli zapáčiť ich otvárali hneď na mieste a to mohutným seknutím fľaše šabľou – sabrážou. Aj z toho dôvodu sa vraj od tých čias používa sabráž na otváranie šampanského pri slávnostných príležitostiach.


POL ROGER a Winston Churchill
Sir Winston Churchill, jeden z najvplyvnejších štátnikov Spojeného Kráľovstva vyrastal medzi najvyššou spoločenskou vrstvou. Prirodzene sa tak stretol s množstvom kvalitného šampanského, ktoré bolo podávané na oficiálnych večeriach či stretnutiach pri dôležitých rozhodnutiach krajiny. Vytváralo prestíž a spoločenský status. V 19. storočí sa šampanské vyrábalo predovšetkým sladké, až kým značka POL ROGER neprišla s novinkou, ktorá vyrazila dych nejednému milovníkovi vína. Stala sa jedným z priekopníkov v tvorbe suchej varianty. Churchill bol nadšený a uchvátený natoľko, že v roku 1895 okamžite objednal prvú zásielku pre ministerstvo. Od tej doby, dokonca ani počas vojny, necestoval bez aspoň jedného kartónu Pol Roger Champagne, ktoré sa stalo denným nápojom na Downing Street. V roku 1944 pri príležitosti konania recepecie na Britskej ambasáde bol vzťah a láska k tejto značke spečatená – stalo sa oficiálnym nápojom na Downing Street. “Šampanské musí byť suché, s ľadom a zadarmo,” legendárna veta, ktorú veľmi často používal.  Značka Pol Roger z Epernay priniesla na svet prvú fľašu Cuvée Sir Winston Churchill k desaťročnému výročiu úmrtia Sira Winstona a je najvyšším ročníkovým cuvée spoločnosti.

PIPER-HEIDSIECK a svetoví návrhári
V roku 1999 vyvolala značka Piper-Heidsieck skutočnú revolúciu vo svete módy šampanského vína. Slávny módny návrhár Jean Paul Gaultier “obliekol” fľašu Cuvée Special do originálneho červeného korzetu na šnúrovanie. Skutočnosť, ktorú neurobil nikto pred ním. V roku 2011 vytvoril ďalší dizajn fľaše Champagne Cuvée Brut, ktorá niesla názov The Black Cancan. Dizajnér sa nechal inšpirovať horúcimi rytmami kankánu, nakoľko je fľaša potiahnutá čiernym latexom a zdobí ju čierna sieťovina pripomínajúca sieťované pančuchy aké nosia práve tanečníčky kankánu. Tento francúzsky vinársky gigant sa spojil dokonca s vyhláseným obuvníkom Christianom Laboutinom, ktorý vytvoril limitovanú edíciu set boxu “La Rituel”. Set obsahuje sexy sklenenú topánku s červenou podrážkou, charakteristickou práve pre CHL. Neoddeliteľné spojenie so značkou tohto šampanského má aj americká legenda Marylin Monroe, ktorú  s pohárom známeho Piper Heidsiecku bolo vidieť stále: “Zaspávam v obláčiku Chanel 5 a vstávam s pohárom Piper Heidsieck, aby dodalo môjmu telu trochu ohňa.”

LOUIS ROEDERER a cárske šampanské CRISTAL

Exkluzívne postavenie vo svete vín má jedno z najlepších a najdrahších šampanských sveta Louis Roederer Cristal. Titul cárske šampanské sa mu dostalo preto, lebo cuvée LR Cristal vytvoril Louis Roederer II. v roku 1876 pre ruského cára Alexandra II. Tomu sa len nepáčilo, že fľaše dodávané na cársky dvor sa nijako neodlišujú od fliaš pre bežných smrteľníkov. Svoje zohrala aj nestabilná politická situácia v Rusku, cár sa bál atentátov a šampanské v priehľadnej fľaši mu dávalo možnosť lepšie spoznať, či nie je náhodou otrávené. Tak vznikla špeciálna priehľadná krištáľová fľaša s rovným dnom a prvé cuvée de prestige na svete, ktoré sa neskôr stalo vlajkovou loďou šampanského domu Louis Roederer. Keďže cár mál rád sladké šampanské, pôvodný Cristal obsahoval šesť krát viac cukru ako je dnes bežné. Dnes je cuvée vyrábané z odrôd Pinot Noir a Chardonnay, ktoré sa oberajú z desiatich najlepších polôh vinárstva. Počas vlády Mikuláša II. sa Maison Louis Roederer stal oficiálnym dodávateľom ruského cárskeho dvora, ale októbrová revolúcia tento polstoročie trvajúci aristokraticko-chuťový sobáš ukončila. Na konci dvadsiatych rokov 20. storočia sa Cristal vrátil na európske stoly milovníkov najkvalitnejšieho šampanského a neskôr i na tie svetové. Do roku 1945 sa však nedal bežne kúpiť. V 90-tych rokoch bol obľúbeným šampanským hviezd americkej rapovej a hip -hopovej scény. Výrobca Cristalu Maison de Champagne Louis Roederer má viac než dvestoročnú tradíciu. Ide o jedno z posledných veľkých nezávislých Maison de Champagne, teda domov šampanského. Vinárstvo založili v roku 1776 otec a syn Duboisovci, terajšie meno značka získala po ďalšom majiteľovi Louisovi Roedererovi.

Nechajte sa inšpirovať týmito skvelými značkami šampanského, ktoré patria spolu s Dom Perignon, Moet Chandon, Taittinger, Laurent Perrier alebo Lanson k tým najchutnejším a napredávanejším na svete! Stačí si len vybrať! Cheers!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára